De Italiaanse hulpdiensten hebben nog vier doden gevonden onder het puin van de ingestorte snelwegbrug in de havenstad Genua. Daarmee is het aantal dodelijke slachtoffers gestegen tot 42.

Het Italiaanse persbureau ANSA meldt zaterdag dat de lichamen van een negenjarig meisje en haar ouders in een auto gevonden zijn. Ook werd het stoffelijk overschot van een dertigjarige man gevonden. De slachtoffers zijn nog niet officieel geïdentificeerd.

Reddingswerkers denken dat alle mensen die in de nasleep van de ramp nog werden vermist nu zijn gevonden, meldt de Italiaanse staatsomroep. Er zouden nog tien gewonden in het ziekenhuis liggen, van wie zes er ernstig aan toe zijn.

Zaterdag is in Genua een staatsbegrafenis gehouden voor achttien slachtoffers van de ramp. De ceremonie werd geleid door de aartsbisschop van Genua, kardinaal Angelo Bagnasco, en bijgewoond door duizenden Italianen, onder wie president Sergio Matarella en premier Giuseppe Conte.

Niet alle families van de dodelijke slachtoffers wilden meewerken aan de staatsceremonie. Een aantal van hen koos voor besloten uitvaarten elders in het land.

Nunzia Esposito, de moeder van de 26-jarige Gerardo die in Genua de dood vond, zei tegen Italiaanse media dat ze de Italiaanse overheid verantwoordelijk houdt voor de ramp. "De parade van politici is beschamend geweest," aldus Esposito.

Ook Roberto Battiloro, de vader van het dodelijke slachtoffer Giovanni, zei niets in een staatsbegrafenis te zien. "Wij willen geen farcicale ceremonies. Onze kinderen zijn geen gereedschap voor een publiekscircus, zij zullen hun vaarwel ontvangen tussen de mensen die van hen hielden."

Kans op overlevenden wordt met de dag kleiner

Bij de ramp kwamen dinsdagochtend rond het middaguur zeker 42 mensen om het leven. Door nog onbekende oorzaken stortte zo'n 200 meter van de snelwegbrug zo'n 50 meter naar beneden tijdens een hevige onweersbui. 

Reddingswerkers proberen nog steeds overlevenden te vinden onder het puin van de brug. De kans dat er nog mensen levend zullen worden aangetroffen, wordt met de dag kleiner.

Regering wil af van contract met wegbeheerder

Premier Conte bevestigde vrijdag dat zijn regering een procedure is gestart om de contracten met Autostrade per l'Italia, uitbater van een groot deel van de Italiaanse tolwegen en -bruggen, te ontbinden. Het bedrijf heeft veertien dagen om daar bezwaar tegen aan te tekenen.

In de toekomst zullen bedrijven die onderdelen van de Italiaanse infrastructuur exploiteren meer van hun winst moeten investeren in onderhoud en veiligheid, aldus Conte.

Brug werd vier keer per jaar gecontroleerd

Autostrade heeft al verklaard dat de Morandi-brug vier keer per jaar werd gecontroleerd, conform de wettelijke vereisten en de afspraken met het ministerie van Transport. Daarnaast zouden onafhankelijke deskundigen extra checks hebben uitgevoerd.

De directie van het bedrijf heeft de oproep van verschillende politici en bestuurders om op te stappen naast zich neergelegd. Autostrade per l'Italia is onderdeel van het concern Atlantia. In de dagen na de ramp kelderde de beurskoers van dat bedrijf dramatisch.

Autostrade kondigt later op zaterdag aan hoe het bedrijf met de nasleep van de ramp zal omgaan. De maatregelen betreffen onder meer steun voor nabestaanden en geëvacueerde omwonenden en plannen voor het verkeer in de stad.

EU wijst Italiaanse beschuldigingen van de hand

De nieuwe, populistische Italiaanse regering meent dat de EU deels verantwoordelijk is voor de ramp. Strenge begrotingsregels uit Brussel zouden ertoe hebben geleid dat Italië niet mocht investeren in infrastructuur, zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini vlak na het instorten van de brug.

De Europese Commissie (EC) wees die kritiek enkele dagen later van de hand. De EU heeft Italië herhaaldelijk aangespoord meer en doelgerichter geld te steken in de infrastructuur van het land, aldus een woordvoerder van de commissie. Bovendien werden daar miljarden uit EU-structuurfondsen voor vrijgemaakt.