De 28-jarige ex-militair Esteban Santiago, die in januari 2017 vijf mensen doodschoot op het vliegveld van Fort Lauderdale in Florida, moet de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen.

Een rechter in Miami veroordeelde hem vrijdag tot vijf keer levenslang en zes keer twintig jaar.

Santiago, een Irak-veteraan, opende op 6 januari 2017 met een pistool het vuur op reizigers in de bagagehal van het vliegveld. Toen hij door zijn kogels heen was, gaf hij zich over aan beveiligers. Door de schietpartij kwamen vijf mensen om het leven en raakten acht mensen gewond.

Het incident had plaats tussen twee terminals van de luchthaven. Honderden reizigers werden geëvacueerd naar een open plek, die als taxiterrein voor vliegtuigen fungeert.

Tijdens de rechtszaak, die meer dan een jaar heeft geduurd, bekende Santiago schuld. Daarmee voorkwam hij dat hem de doodstraf zou worden opgelegd.

Twee maanden voor de schietpartij had Santiago tegen FBI-agenten gezegd dat hij stemmen hoorde en dat de CIA zijn geest beïnvloedde. Hij onderging een psychisch onderzoek en moest zijn wapen inleveren. Toen niets gevonden werd, kreeg hij dat wapen terug.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!