Het Pakistaanse parlement heeft Imran Khan vrijdag gekozen als nieuwe premier. Hij kreeg zoals verwacht met 176 tegen 96 stemmen duidelijk de voorkeur boven rivaal Shehbaz Sharif. Het voormalige cricketidool kan na zijn inauguratie zaterdag aan de slag voor de vorming van een coalitieregering. 

Zijn belangrijkste taak is het afwenden van de dreigende economische crisis. Khan zal moeten kiezen of Pakistan een beroep doet op steunbetalingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of China om financiële hulp verzoekt en de economie nog afhankelijker van de grote buurman maakt.

De 65-jarige Khan, populist en vurig nationalist, won de verkiezingen op 25 juli onder meer door te beloven de corruptie aan te pakken, banen te creëren en miljoenen mensen uit de armoede te halen. Hij heeft gezegd een "islamitische verzorgingsstaat" te willen vestigen.

Pakistan wordt sinds de onafhankelijkheid in 1947 geplaagd door militaire staatsgrepen en perioden van bloei gevolgd door diepe recessie. Recenter is daar het geweld van militante organisaties bijgekomen.

Khan, die 22 jaar geleden de politiek in ging, heeft inmiddels afgerekend met zijn oude imago van vrouwenverslindende playboy. Hij zet zichzelf nu neer als een vrome, nederige politicus, die zeer conservatieve denkbeelden heeft over bijvoorbeeld vrouwenrechten.