De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weet niet zeker of alle mensen die in het noordoosten van Congo mogelijk besmet zijn geraakt met het dodelijke ebolavirus geïdentificeerd zijn.

Dat heeft te maken met de oorlogssituatie in delen van de provincie Kivu. Hulpverleners hebben sommige gevaarlijke plaatsen als gevolg daarvan niet kunnen bereiken.

De WHO zegt dat tot dusver vijfhonderd personen ingeënt zijn. Sinds de laatste uitbraak zijn er 78 bewezen en vermoedelijke infectiegevallen geregistreerd, inclusief de 44 patiënten die overleden zijn. De medische teams hebben ongeveer 1.500 mensen opgespoord die contact hebben gehad met ebolaslachtoffers.

Woordvoerder Tarik Jasarevic van de WHO vertelde vrijdag dat hij niet weet of alle infectieketens in kaart zijn gebracht. Het virus kan dus in onbekende lijn overgedragen zijn. Daarom verwacht hij een toename van het aantal besmettingsgevallen en zieken.

​Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!