De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn tijdens hun ontmoeting in Helsinki overeengekomen dat Iran zich moet terugtrekken uit Syrië, meldt een niet nader genoemde medewerker van het Witte Huis aan persbureau Reuters.

Trump en Poetin zouden tijdens hun top van afgelopen juli in de Finse hoofdstad de situatie in Syrië uitgebreid besproken hebben, waaronder de aanwezigheid van Iraanse troepen in dat land en de humanitaire ramp als gevolg van het conflict.

Beide presidenten zijn het er "in principe" over eens dat de Iraanse troepen Syrisch grondgebied moeten verlaten. Poetin zou dat wel "een lastige taak" genoemd hebben, aldus de official.

De functionaris benadrukte tevens dat Trump Poetin heeft gezegd dat de Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen moet stoppen. In november staan de 'midterm elections' gepland, waarin Amerikanen kunnen stemmen wie er in het Congres en de Senaat komen.

Tijdens de gezamenlijke persconferentie in juli zei Trump dat hij geen reden had om aan te nemen dat Rusland zich met de presidentsverkiezingen in zijn eigen land bemoeide. Daar kwam hij, na veel kritiek, later op terug door te stellen dat hij zich versproken had.

John Bolton, de nationaal veiligheidsadviseur van Trump, reist volgende week naar Genève om daar met zijn Russische ambtgenoot Nikolai Patrushev te overleggen. Dat gesprek is een direct gevolg van de ontmoeting tussen Trump en Poetin in Helsinki.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!