De Poolse president Andrzej Duda heeft donderdag zijn veto gebruikt tegen een hervorming die kleine politieke partijen buiten de Europese parlementsverkiezingen zouden houden.

Volgens de president zou de hervorming het Europees Parlement minder toegankelijk maken, waardoor minder Polen zouden gaan stemmen. Ook zou de hervorming ertoe leiden dat kleinere politieke partijen geforceerd coalities moesten sluiten. 

"Het amendement zou ertoe leiden dat een groot deel van de bevolking niet in het Europees Parlement vertegenwoordigd zou kunnen worden", zegt president Duda op de staatstelevisie.

De regelgeving werd vorige maand door regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) geïntroduceerd en had alleen nog een handtekening van de Poolse president nodig.

Volgens PiS zou de hervorming het complexe kiessysteem een stuk eenvoudiger maken en de minder bewoonde gebieden beter representeren.

Conservatieve Poolse regering botst met EU

De koers van de aartsconservatieve regering heeft onder meer geresulteerd in verschillende conflicten met de EU. Zo werd de benoemingsprocedure voor rechters aangepast, zodat zij voortaan worden benoemd door de regering. Dat leidde tot strafmaatregelen uit Brussel.

Een nieuwe verplichte pensioenleeftijd voor rechters van het hooggerechtshof moest begin juni leiden tot het vertrek van een aantal kritische rechters. Zij verzetten zich tegen dat besluit.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!