De Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta heeft de tweede verkiezingsronde gewonnen en is herkozen. Met 67 procent van de stemmen versloeg hij zijn tegenstander Soumaila Cisse, maakten de autoriteiten woensdag bekend.

Keita had een tweede verkiezingsronde nodig om een tweede termijn af te dwingen. In de eerste ronde behaalde hij 41,4 procent van de stemmen. Zijn rivaal Soumaïla Cissé kreeg toen 17,8 procent van de stemmen.

Keïta kan daardoor nog eens vijf jaar aan de macht blijven in het door geweld geplaagde West-Afrikaanse land. Het wordt zijn tweede termijn als president van Mali, waar onder meer Nederlandse VN-militairen gelegerd zijn.

De oppositie heeft vraagtekens gezet bij de eerlijkheid van de verkiezing. Europese waarnemers zeggen echter geen bewijs te hebben dat het kamp van Keïta gesjoemeld heeft. "Onze waarnemers hebben geen fraude gezien, maar wel problemen rond onregelmatigheden", zei het hoofd van de waarnemersmissie van de Europese Unie.

Verkiezingen gingen gepaard met geweld

De verkiezingen zijn gepaard gegaan met geweld. Volgens het Britse dagblad The Guardian werden bij een vijfde van de stembureau's gewapende aanvallen en andere incidenten waargenomen. De regering zette extra militairen in, nadat ruim 250.000 mensen niet in staat waren om te stemmen als gevolg van de veiligheidsomstandigheden.

Malinese autoriteiten zeggen dat ongeveer vijfhonderd stembureaus dicht zijn gebleven door de veiligheidsproblemen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!