Een strafhof in Libië heeft woensdag 45 mensen ter dood veroordeeld voor het doden van betogers tijdens de opstand in de hoofdstad Tripoli in 2011, zo meldt het Libische ministerie van justitie woensdagavond.

De veroordeelden worden beschuldigd van het beschieten van tientallen betogers tijdens de opstand tegen de voormalige leider Muammar Kaddafi. De moorden zouden zijn gepleegd door aanhangers van de oud-dictator, kort voordat hij uit Tripoli verdreven werd en zijn regime omvergeworpen werd.

Er zijn ook 54 mensen tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, 22 anderen werden vrijgesproken. Het vonnis telt het hoogste aantal ter dood veroordeelden sinds de omverwerping van het regime, meldt persbureau AFP.

Andere doodvonnissen die sinds 2011 in Libië zijn uitgeroepen, zijn zover bekend niet uitgevoerd. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International omschreef het rechtssysteem van Libië in het laatste jaarlijkse rapport als "disfunctioneel". Er zouden veel mensen onwettig worden vastgehouden.

Libië versplinterd en verdeeld

Libië worstelt sinds de opstand van zeven jaar geleden nog steeds met het herstellen van de vrede en stabiliteit. Sinds 2014 is het Noord-Afrikaanse land versplinterd en verdeeld in concurrerende politieke en militaire facties, in Tripoli en het oosten.

Eerder dit jaar kwamen enkele rivaliserende facties overeen om later dit jaar parlements- en presidentsverkiezingen te houden. Maar internationale waarnemers, waaronder mensenrechtenorganisaties en buitenlandse politici, hebben twijfels geuit over de vraag of de verkiezingen op dit moment gehouden moeten worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!