De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag de voormalige CIA-directeur John Brennan toegang tot vertrouwelijke informatie ontzegd. Hij beschuldigt Brennan ervan dat hij vertrouwelijke informatie heeft gebruikt om "chaos en verdeeldheid te zaaien".

Trump bekijkt nog of hij hetzelfde moet doen voor de voormalige FBI-directeur James Comey en James Clapper, de ex-directeur van de Amerikaanse Inlichtingendiensten. Dat meldt Sarah Sanders, de perschef van het Witte Huis, woensdag tijdens een persconferentie.

Brennan, Comey en Clapper staan bekend als critici van Trump. Zo zei Brennan vorig jaar dat er in zijn ogen geen twijfel over bestaat dat Rusland zich op "schaamteloze" wijze heeft bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Na de opmerkelijke uitspraken van Trump over de ontmoeting met zijn ambtsgenoot Vladimir Poetin zei Brennan daarnaast ook dat "Trump volledig in de broekzak van Poetin zit". Poetin beweerde dat Rusland zich niet had bemoeid met de verkiezingen in de VS en Trump zei hem te geloven.

Volgens Brennan wil Trump de vrijheid van meningsuiting onderdrukken

De Amerikaanse president zegt dat Brennan "grillig gedrag" vertoont en dat hij als president de verantwoordelijkheid heeft om vertrouwelijke informatie te beschermen. Naar eigen zeggen kijkt hij ook naar de "algemene vraag" of ambtenaren wel toegang moeten hebben tot bepaalde informatie.

De acties van Trump zijn een manier om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken, volgens Brennan. "Mijn principes zijn meer waard dan toegang tot de informatie. Ik zal niet zwichten."

Trumps keus om Brennan de toegang te ontzeggen, kan ook op veel kritiek van anderen rekenen. Zo vindt John Kerry, politicus en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, dat het gedrag van Trump thuishoort in een "bananenrepubliek". "Dit is persoonlijke zaken vooropstellen aan patriotisme en nationale veiligheid."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!