Patholoog Frank van de Goot, die een tweede sectie verrichtte op het lichaam van de in Maleisië omgekomen Ivana Smit, zal worden gehoord door de rechtbank in Kuala Lumpur. 

  • In Maleisië vinden tot en met 24 augustus acht zittingen over de dood van Ivana Smit (18) plaats. Ze werd in december 2017 dood gevonden in Kuala Lumpur
  • De jonge vrouw is van de twintigste verdieping van een flatgebouw gevallen. Ze kwam op de zesde verdieping terecht
  • Smit had gefeest met een Amerikaans echtpaar. Het stel woonde in de flat. Het echtpaar zegt niets met haar dood te maken hebben gehad
  • Volgens de manager van het flatgebouw was het stel echter al uren voordat de politie kwam wakker en is hun appartement schoongemaakt

Van de Goot heeft woensdag gehoord dat hij volgende week vrijdag mag getuigen in Kuala Lumpur, zo heeft de advocaat van de nabestaanden meegedeeld.

De rechtbank, de zogeheten Coroner's Court, verhoort tal van betrokkenen om te achterhalen of de achttienjarige Nederlandse door een misdrijf om het leven is gekomen.

De Nederlandse patholoog onderzocht het lichaam van Smit op verzoek van de nabestaanden. Een patholoog in Maleisië had eerder al een sectie verricht.

De jonge vrouw werd begin december dood gevonden. Ze was gevallen van het balkon van een appartement waar ze met een Amerikaans echtpaar de nacht had doorgebracht.

Van de Goot concludeerde dat Smit al letsel had opgelopen en mogelijk al was overleden voordat ze veertien verdiepingen naar beneden viel.

Amerikaans echtpaar weigert te getuigen

Dinsdag werd bekend dat het Amerikaanse echtpaar, Alexander en Luna Johnson, niet over haar dood zal getuigen. Het is niet duidelijk waarom ze dat besluit hebben genomen. 

De man en vrouw waren wel gevraagd voor de rechtbank te getuigen. De Maleisische advocaat van de familie zei dat de afwezigheid van het koppel leidt tot meer verdenkingen tegen hen. 

De Coroner's Court zal alleen concluderen of de dood van de Nederlandse verdacht is, maar geen schuldigen aanwijzen. Het is aan het openbaar ministerie in Maleisië om eventueel tot een strafrechtelijk onderzoek te besluiten.