Het reddingsschip Aquarius is woensdag aangekomen in de haven van Valletta. De Maltese regering gaf hier een dag eerder toestemming voor na dagenlang getrouwtrek over het lot van de 141 migranten aan boord.

De bemanning van de Aquarius had de migranten van bootjes gehaald op de Middellandse Zee. Dat leidde tot gesteggel over wie die asielzoekers moest opvangen. Uiteindelijk toonden Duitsland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg en Portugal zich daartoe bereid.

Het was niet de eerste keer dat landen hun havens hebben gesloten voor boten met migranten die uit zee zijn gered. Zo vindt de huidige Italiaanse regering dat hulporganisaties die mensen redden een soort 'taxidienst' runnen voor migranten. De hulporganisaties zeggen levens te willen redden.

In juni was de Aquarius ook al onderwerp van discussie. Italië en Malta weigerden het schip. Spanje gaf de bemanning uiteindelijk toestemming om aan te meren in Valencia.

De Europese Commissie stelt dat het onpraktisch is om per geval uit te zoeken welke landen geredde migranten kunnen opvangen. ''We hebben duurzame oplossingen nodig'', benadrukte de verantwoordelijke Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos deze week.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!