De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, heeft woensdag de directie van Autostrade per L'Italia opgeroepen ontslag te nemen. Het bedrijf beheert de A10-snelweg, inclusief de Morandi-brug in Genua die dinsdag instortte. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven.

  • Morandi-snelwegbrug in Genua stortte dinsdagochtend plotseling in
  • Zeker 37 mensen kwamen bij de ramp om het leven
  • Reddingswerkers zoeken onder tonnen puin naar overlevenden
  • Italiaanse regering zweert verantwoordelijke bestuurders te zullen aanpakken

"Allereerst moet de directie van Autostrade per L'Italia vertrekken", schreef Toninelli op Facebook.

De Italiaanse regering gaat ook bekijken of Autostrade het beheer van de snelweg uit handen genomen kan worden. Het bedrijf is onderdeel van het bedrijf Atlantia.

Er wordt ook onderzocht of financiële sancties aan dit moederbedrijf opgelegd kunnen worden, zei Toninelli later tegen staatsomroep RAI. Onder het contract tussen Atlantia en de regering kunnen die naheffingen oplopen tot een bedrag van 150 miljoen euro, aldus de minister.

De Italiaanse regering gaat ook een landelijk onderzoek uitvoeren naar de veiligheid en stabiliteit van oude bruggen en tunnels.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek naar de ramp aangekondigd.

In een verklaring schreef Autostrade woensdag dat er op de brug driemaandelijkse controles plaatsvonden, zoals door de Italiaanse wet wordt vereist. Daarnaast zouden er extra controles met "geavanceerde apparatuur" en door externe deskundigen zijn gehouden. Het onderhoudsplan voor de brug was goedgekeurd door het ministerie van Transport, aldus de wegenbeheerder.

Nog zeker tien vermisten onder puin van brug

Een fors deel van de in de jaren zestig gebouwde Morandi-brug stortte dinsdagochtend rond 11.30 uur plotseling in tijdens een hevige onweersbui. Op dat moment waren er zeker dertig voertuigen aanwezig op het wegdek dat tientallen meters naar beneden viel.

Het aantal bevestigde dodelijke slachtoffers steeg woensdagochtend naar 39, maar zeker tien mensen worden nog vermist.

Honderden reddingswerkers zoeken woensdag nog tussen het puin naar overlevenden. Woensdagochtend arriveerden er hijskranen om stukken beton met de omvang van een vrachtwagen weg te takelen.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders bij de ramp betrokken, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend. De Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan hebben contact met de Italiaanse autoriteiten. Nederlanders die in de regio zijn en hulp nodig hebben, kunnen terecht bij een speciaal telefoonnummer: +31 247 247 247.

Bekijk een fotoserie van de situatie in Genua in het onderstaande bericht