Het reddingsschip Aquarius mag toch aanleggen in een Maltese haven. De 141 migranten aan boord van het schip zullen door verschillende EU-lidstaten opgevangen worden.

De regering van Malta heeft dinsdag besloten de haven van Valletta beschikbaar te stellen. Het schip, dat door SOS Mediterranee en Artsen zonder Grenzen gerund wordt, werd een dag eerder nog geweigerd door Malta en Italië. 

De Maltese regering benadrukt dat het land niet wettelijk verplicht is om de migranten te helpen en dat de haven alleen wordt gebruikt als "logistieke basis". 

De opvarenden van de Aquarius reizen verder naar Frankrijk, Duitsland, Portugal, Luxemburg en Spanje. De Europese Commissie heeft dit bevestigd. Spaanse media melden dat Madrid zestig mensen opneemt. Portugal had eerder al toegezegd dertig migranten op te nemen.

De 141 vluchtelingen werden vrijdag voor de kust van Libië opgepikt. Onder hen zijn 67 alleenreizende kinderen. Volgens Rome fungeert de Aquarius als 'taxidienst' voor illegale migranten en worden mensensmokkelaars hierdoor geholpen.

Afspraken over andere groep migranten

Verder laat de Maltese regering weten dat er afspraken zijn gemaakt over de 114 migranten die maandag per boot in het land arriveerden. Zestig van hen worden over de Europese Unie verspreid.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International reageert verheugd op het nieuws uit Malta en de Europese samenwerking. De organisatie laat via Twitter echter ook weten een permanente oplossing te willen.

De Aquarius werd in juni ook al geweigerd door Italië en Malta. Toen waren er meer dan zeshonderd migranten aan boord. Na veel internationale ophef mocht het schip uiteindelijk aanleggen in Spanje.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!