In de Italiaanse stad Genua is een grote brug ingestort. Daarbij zijn meerdere mensen om het leven gekomen. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. 

Dit liveblog is nu gesloten, bedankt voor uw aandacht. U kunt alle ontwikkelingen rond het instorten van de Morandi-brug in het Italiaanse Genua blijven volgen in onze reguliere berichtgeving.
  • Brug in Italiaanse stad Genua ingestort
  • Tientallen voertuigen waren op de brug
  • Zeker 35 mensen zijn overleden en er zijn zeker 13 gewonden, aldus regiobestuur
  • Er wordt gevreesd voor meer doden
dinsdag 14 augustus om 19:33
Een woordvoerder van de Genuaanse brandweer zei tegen het Italiaanse persbureau RAI dat de reddingswerkers dezelfde zoektechnieken toepassen als na een aardbeving. Het Italiaanse Rode Kruis heeft teams met speurhonden ter plaatse en politieboten zoeken de uiterwaarden van de rivier Polcevara af naar overlevenden. De zoektocht wordt bemoeilijkt door aanhoudende zware regenval.
dinsdag 14 augustus om 19:31
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in het puin.
dinsdag 14 augustus om 19:17
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, zei tijdens een bezoek aan Sicilië tegen journalisten: "Ik heb zelf honderden keren over die brug gereden. Als Italiaans burger zal ik er alles aan doen om de namen van alle verantwoordelijke bestuurders te achterhalen. Het is onacceptabel om zo om het leven te komen in Italië."

Toen hem werd gevraagd naar de slechte staat van de Italiaanse infrastructuur, haalde de eurosceptische Salvini uit naar de EU, die volgens hem bepaalt dat Italië geen geld mag uitgeven aan het verbeteren van viaducten, wegen en spoorwegen.
dinsdag 14 augustus om 19:12
Reddingswerkers in Genua vrezen dat de stukken hangbrug die nog overeind staan het ook zullen begeven. Ze hebben laten weten dat panden in de omgeving van de brug daarom worden ontruimd. (ANP)
dinsdag 14 augustus om 18:20
dinsdag 14 augustus om 18:14
Een professor in de techniek waarschuwde in 2016 al dat de Morandi-brug moest worden afgebroken en herbouwd, omdat de constructie te snel was afgetakeld, meldt Euronews. Antonio Brencich van de universiteit van Genua zei destijds tegen het vakblad ingengneri.info: "De aanhoudende onderhoudskosten suggereren dat deze kosten over een paar jaar de kosten voor het opnieuw bouwen van de brug zullen overstijgen: op dat moment is het tijd om de brug af te breken en te herbouwen."

In een interview met het Italiaanse Radio Capital bevestigt hij dinsdag dat de brug wat hem betreft bouwkundig instabiel was. Een dergelijke brug moet minstens een eeuw meegaan, aldus Brencich, maar "een van de torens, de oostelijke, moest worden verstevigd op een heel ingrijpende manier, door sleutelonderdelen te vervangen, al twintig jaar na de bouw: twintig jaar is niks voor een brug."
dinsdag 14 augustus om 18:04
Het Italiaanse bureau voor burgerbescherming geeft andere informatie over het aantal slachtoffers dan het regionale bestuur van Liguria. Er zouden op dit moment twintig dodelijke slachtoffers zijn bevestigd en zestien gewonden. Dit aantal zal naar verwachting stijgen, aldus een woordvoerder.

Hij voegde daaraan toe dat er nog niet genoeg informatie is om een oorzaak voor de ramp aan te wijzen.
dinsdag 14 augustus om 17:59
dinsdag 14 augustus om 17:56
De directeur van de afdeling Genua van wegenbeheerder Autostrade, Stefano Marigliani, zegt tegen Reuters: "De instorting was onverwacht en niet te voorspellen. De brug werd constant in de gaten gehouden, zelfs meer dan wettelijk werd vereist. Er was geen reden om de brug als gevaarlijk te beschouwen."
dinsdag 14 augustus om 17:50
dinsdag 14 augustus om 17:42
Het dodental door het instorten van de Morandi-brug is gestegen naar 35, hebben de autoriteiten van de regio Liguria bekendgemaakt.
dinsdag 14 augustus om 17:35
Op afstand is goed te zien hoe omvangrijk het ingestorte deel van de brug is. (foto: AFP)
dinsdag 14 augustus om 17:21
De Britse krant The Guardian citeert een ingenieur van de universiteit LUISS in Rome. "Het is moeilijk om nu met een serieuze hypothese te komen", zegt Andrea Montefusco over de mogelijke oorzaken van de ramp. "Sommige mensen zeggen dat de bliksem misschien een kabel van de brug heeft geraakt, maar op dit moment is het nog te vroeg om iets over de oorzaak te zeggen."

Volgens Montefusco werd de Morandi-brug met destijds nieuwe technieken gebouwd en gold de brug daarom onder ingenieurs als een icoon van de Italiaanse bouwkunst.
dinsdag 14 augustus om 16:54
dinsdag 14 augustus om 16:44
Het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming Angelo Borrelli zegt tegen het Italiaanse persbureau Ansa dat er tijdens het instorten van de verkeersbrug zeker 30 tot 35 auto’s en drie vrachtwagens over het viaduct reden.
dinsdag 14 augustus om 16:26

Italiaanse vicepremier Matteo Salvini meldt nu: ongeveer dertig mensen omgekomen bij het brugongeluk in Genua. Salvini spreekt tevens van veel zwaargewonden.

dinsdag 14 augustus om 16:20
De gouverneur van de regio heeft zojuist bekendgemaakt dat het dodental 'aanzienlijk' zal oplopen.
dinsdag 14 augustus om 16:16
De Italiaanse premier Giuseppe Conte reist vanavond af naar Genua, waar hij woensdag zal blijven.
dinsdag 14 augustus om 16:08
Onder de brug lopen ook verschillende sporen. Omdat daar ook beschadigingen zijn, is het treinverkeer rond Genua voorlopig stilgelegd.
dinsdag 14 augustus om 16:00
De personen die verantwoordelijk zijn voor het slechte onderhoud "zullen een prijs betalen", zegt minister Toninelli.
dinsdag 14 augustus om 16:00
Transportminister Danilo Toninelli heeft inmiddels op televisie gezegd dat het instorten van de brug een goed voorbeeld is van de vervallen staat van de infrastructuur in Italië.
dinsdag 14 augustus om 15:58
Italiaanse media spreken ondertussen met meer ooggetuigen. Sommige mensen spreken van een onheilspellende situatie toen de brug instortte terwijl het zulk slecht weer was in het gebied.
dinsdag 14 augustus om 15:47
Deze foto van de brug is gemaakt in 2016. Zo is goed te zien hoe de brug eruitzag. Al enige tijd was men bezig met het onderhoud van de brug.
dinsdag 14 augustus om 15:44
dinsdag 14 augustus om 15:41
dinsdag 14 augustus om 15:38
Een andere vrachtwagen wist net op tijd te stoppen toen het brugdeel afbrak.
dinsdag 14 augustus om 15:37
Op de foto is te zien hoe delen van de brug een vrachtwagen deels verpletterd hebben.
dinsdag 14 augustus om 15:33
dinsdag 14 augustus om 15:29
dinsdag 14 augustus om 15:24
Ondertussen heeft de Italiaanse onderminister van Transport Edoardo Rixi gezegd dat het "onacceptabel is dat zo'n belangrijke brug zo is gebouwd, dat instorten niet voorkomen kon worden."
dinsdag 14 augustus om 15:21
Mensen kijken naar de ravage rond de ingestorte brug.
dinsdag 14 augustus om 15:19
Naast de 22 doden, worden ook zeker acht gewonden gemeld.
dinsdag 14 augustus om 15:16
dinsdag 14 augustus om 15:15
De brug liep grotendeels over een industriegebied en ligt een flink stuk buiten de binnenstad van Genua.
dinsdag 14 augustus om 15:11
Een groot deel van de brug is in het water terechtgekomen, maar er zijn ook veel gebouwen rondom het water. Het is niet bekend hoeveel mensen daar aanwezig waren. De regering spreekt daarom van ten minste 22 doden.
dinsdag 14 augustus om 15:08
Het dodental is inmiddels opgelopen tot 22, zo meldt de Italiaanse regering.
dinsdag 14 augustus om 15:04
Er is nog veel onduidelijkheid over hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Of het slechte weer van invloed was op het instorten, is ook nog niet bekend.
dinsdag 14 augustus om 14:56
Veel reddingswerkers zijn inmiddels aangekomen bij de brug. Er zijn officieel elf doden gemeld, maar er wordt gevreesd voor meer dodelijke slachtoffers.
dinsdag 14 augustus om 14:51
dinsdag 14 augustus om 14:48
dinsdag 14 augustus om 14:46
dinsdag 14 augustus om 14:43