Het Amerikaanse echtpaar waarmee Ivana Smit in Kuala Lumpur haar laatste nacht heeft doorgebracht, zal in Maleisië niet getuigen over haar dood. Dat heeft de advocaat van het koppel dinsdag gezegd. 

  • In Maleisië vinden tot en met 24 augustus acht zittingen over de dood van Ivana Smit (18) plaats. Ze werd in december 2017 dood gevonden in Kuala Lumpur.
  • De jonge vrouw is van de twintigste verdieping van een flatgebouw gevallen. Ze kwam op de zesde verdieping terecht.
  • Smit had gefeest met een Amerikaans echtpaar. Het stel woonde in de flat. Het echtpaar claimt niets met haar dood te maken te hebben gehad. 
  • Volgens de manager van het flatgebouw was het stel echter al uren voordat de politie kwam wakker en is hun appartement schoongemaakt.

Sébas Diekstra, de advocaat van de nabestaanden van Smit, zegt tegen NU.nl "ernstig teleurgesteld" te zijn.

Het is onbekend waarom Luna en Alexander Johnson niet zullen verschijnen voor de zogeheten Coroner's Court, die onderzoek doet naar de dood van het Nederlandse model. Ze waren gevraagd om woensdag te getuigen. 

Eerder op dinsdag werd al bekend dat de man en vrouw hun appartement na de vondst van het lichaam van Smit hebben laten schoonmaken. De achttienjarige vrouw is in december vorig jaar van hun balkon op de twintigste verdieping gevallen.

Advocaat nabestaanden spreekt van een 'aanfluiting'

Diekstra noemde de gang van zaken een "aanfluiting". "Hoe kan een schoonmaker toegang hebben gekregen tot het appartement terwijl er nog een sporenonderzoek diende plaats te vinden? Dit verzin je bijna niet."

De rechtbank in Maleisië heeft nu gevraagd om een lijst van de mensen die het appartement van het echtpaar hebben betreden.

Manager hoorde eerder geluiden uit appartement komen

De manager van het flatgebouw heeft vorige week aan de rechtbank laten weten dat ze na de vondst van Smits lichaam geluiden uit het appartement van het echtpaar hoorde komen. Dit is opvallend, omdat de man en vrouw eerder verklaarden dat zij pas uren later door de politie zijn gewekt.

De Coroner's Court zal alleen concluderen of de dood van de Nederlandse verdacht is, maar geen schuldigen aanwijzen. Het is aan de openbaar aanklager in Maleisië om een eventueel strafrechtelijk onderzoek te starten.