De manager van het flatgebouw in Maleisië waar vorig jaar het lichaam van de achttienjarige Ivana Smit werd gevonden, heeft dinsdag gezegd dat het appartement van het Amerikaanse echtpaar is schoongemaakt voorafgaand aan het forensisch onderzoek van de politie.

  • In Maleisië vinden tot en met 24 augustus zittingen over de dood van Ivana Smit (18) plaats. Ze werd in december 2017 dood gevonden in Kuala Lumpur
  • De jonge vrouw is van de twintigste verdieping van een flatgebouw gevallen. Ze kwam op de zesde verdieping terecht.
  • Smit had gefeest met een Amerikaans echtpaar. Het stel woonde in de flat. Het echtpaar claimt niets met haar dood te maken te hebben gehad. 
  • Volgens de manager van het flatgebouw was het stel echter al uren voordat de politie kwam wakker en is hun appartement schoongemaakt. 

Dit verklaarde de manager, Vanessa Nayar, voor de zogeheten Coroner's Court die zich buigt over de dood van Smit. Een schoonmaakster zou door het echtpaar zijn gevraagd om hun woning schoon te maken.

Sébas Diekstra, advocaat van de nabestaanden, noemt het incident een "aanfluiting". "Hoe kan een schoonmaakster toegang hebben gekregen tot het appartement terwijl er nog een sporenonderzoek diende plaats te vinden? Dit verzin je bijna niet."

Volgens Diekstra heeft de rechtbank in Maleisië nu gevraagd om een overzicht van wie het appartement van het echtpaar heeft betreden.

Maleisië doet onderzoek naar dood van model

Een rechter doet onderzoek naar de dood van Smit. Het Amerikaanse echtpaar heeft een advocaat namens hen naar de rechtbank gestuurd, maar het is onbekend of ze zelf ook zullen komen.

De Coroner's Court zal alleen concluderen of de dood van de Nederlandse verdacht is, maar geen schuldigen aanwijzen. Het is aan de openbaar aanklager in Maleisië om een eventueel strafrechtelijk onderzoek te starten.

De zittingen zijn tot en met 24 augustus ingepland en bestaan onder meer uit het horen van getuigen als de lijkschouwer en politieagenten.