Het officiële dodental door de aardbeving van vorige week zondag op Lombok is opgelopen tot 436, melden de Indonesische autoriteiten. Meer dan dertienduizend mensen zijn gewond geraakt als gevolg van instortende gebouwen. 

Het gaat om een zogeheten tussenbalans, omdat er nog steeds lichamen gevonden kunnen worden onder het puin. Wel wordt volgens lokale media verwacht dat het dodental langzaam zal 'stabiliseren'. 

De aardbeving had een magnitude van 6.9 en zorgde voor enorme schade op Lombok. Honderdduizenden mensen hebben hun huis moeten verlaten. Op het noordelijke deel van het Indonesische eiland is bijna 75 procent van de woningen verwoest.

Hulporganisatie Oxfam meldt dat tienduizenden mensen zijn ondergebracht in opvangcentra. Andere ontheemden slapen noodgedwongen in de open lucht. Direct na de beving kwam de organisatie met meldingen over tekorten aan schoon drinkwater. Ook medicijnen en voedsel zouden schaars zijn.

Na vorige week zondag zijn nog honderden naschokken gemeten die voor grote paniek onder de bevolking hebben gezorgd, waaronder een schok met een magnitude van 5.9. Een week voor de hevige aardbeving werd het eiland ook al getroffen door een beving. Toen met een magnitude van 6.4.

Ministerie raadt reizen naar Lombok af

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders afgeraden nog naar Lombok en de nabijgelegen Gili-eilanden te reizen. 

Wie al in het gebied is, krijgt van het ministerie het advies om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Ook raadt het ministerie aan contact te onderhouden met luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties en familie op de hoogte te houden van de situatie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!