Antwerpen heeft de haven in de stad zondagmiddag vrijgegeven. De grote smeulbrand die in de haven woedde, is onder controle, waarmee een einde komt aan de eerder afgekondigde rampenfase.

De gemeentelijke rampenfase was afgekondigd vanwege de moeilijkheid om de brand te blussen en het risico voor de omgeving.

De brand woedde in een loods van 6.000 vierkante meter aan de Emdenweg. Van de 5.000 ton nikkelsulfide in het pand werd ongeveer de helft weggehaald door de brandweer. Vanwege het vrijkomen van schadelijke stoffen werd het gebied rondom de loods uit voorzorg geëvacueerd. 

Er zijn geen gezondheidsrisico's meer, meldt de gemeente Antwerpen. Wel kunnen mensen in de omgeving nog stankoverlast ervaren.

Het gebied dat vanwege de brand werd geëvacueerd, is nog deels afgesloten vanwege de inzet van hulpdiensten. Alleen bestemmingsverkeer krijgt toegang tot dit deel van de haven. Volgens de lokale autoriteiten heeft de brand weinig gevolgen gehad voor het scheepvaartverkeer.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!