De politie van Antwerpen heeft zondag de rampenfase afgekondigd vanwege een grote brand in de haven van de stad.

Sinds zaterdagmiddag woedt een grote brand in de Antwerpse haven. In een loods heeft volgens de brandweer een lading van 5.000 ton nikkelsulfide vlam gevat. Daarbij zijn giftige stoffen vrijgekomen die schadelijk zijn voor de directe omgeving, meldt VRT.

De gemeentelijke rampenfase is afgekondigd vanwege de moeilijkheid om de brand te blussen en het risico voor de omgeving. Uit voorzorg is een perimeter van twee kilometer rond de loods ingesteld.

Zeeschepen en bedrijven die zich in de nabijheid van de loods bevinden, zijn geëvacueerd. Werknemers van de haven kunnen het terrein niet op.

Het is nog niet duidelijk hoe lang het duurt om de brand onder controle te krijgen. Het gaat bij deze smeulbrand om kleine vlammen, maar het betreft wel een groot oppervlakte. Momenteel wordt er met water geblust. Een deel van de nikkelsulfide is al weggehaald.

Vuur moeilijk onder controle te krijgen

Volgens de brandweer is het een moeilijk proces om de brand onder controle te krijgen. Nadat de brandweer na de eerste melding zaterdagmiddag aanwezig was, is het vuur in de loop van de nacht weer opgelaaid.

"Op dit moment is de brandweer samen met het betrokken bedrijf bezig om de brand onder controle te krijgen", aldus een woordvoerder van de brandweer. "Er zijn meerdere brandhaarden aanwezig in de stof zelf. Het is belangrijk dat we die volledig uiteentrekken opdat we die goed kunnen afblussen."

Rond 13.00 uur meldde de gemeente van Antwerpen dat er buiten de geëvacueerde zone geen gezonheidsrisico meer was. De brand "evolueert gunstig", maar is nog niet onder controle.

Mogelijke hinder over Nederlandse grens

Ook in Midden- en West-Brabant werd zondagochtend een waarschuwing gegeven voor rook, geurhinder en gevaarlijke stoffen. Mensen worden opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden.

De veiligheidsregio in Midden- en West-Brabant meldt op Twitter dat er in het nabijgelegen Nederlandse Woensdrecht en omgeving nog geen klachten van geuroverlast zijn gemeld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!