Een medewerker van het vliegveld van Seattle heeft vrijdagavond (lokale tijd) een leeg vliegtuig gestolen en ermee rond gevlogen. Het toestel is uiteindelijk neergestort, laten de autoriteiten weten. Over de toestand van de man is niets bekend.

Volgens de sheriff van Pierce County is het vliegtuig meegenomen door een monteur van het vliegveld, die geen toestemming had om op te stijgen. Er waren geen andere mensen aan boord.

"Hij was aan het stunten en het gebrek aan vliegervaring zou ertoe hebben geleid dat het vliegtuig neergestort is", aldus de sheriff. De man zou suïcidaal zijn.

Op Twitter zijn audiofragmenten van gesprekken tussen de mannelijke piloot en de verkeerstoren te horen. Uit dat gesprek blijkt dat de man zijn vliegervaring via de computer opgedaan heeft en dat hij een verwarde indruk maakte.

Verkeersleider probeerde man te helpen met landen

Twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen waren na een paar minuten ter plaatse volgens de autoriteiten. "Zij hebben ervoor gezorgd dat de mensen op de grond veilig zijn gebleven", aldus de sheriff.

De verkeersleider heeft geprobeerd de man te helpen met het landen, maar dat is niet gelukt. Het toestel is neergestort op het nabijgelegen Ketron Island. De FBI meldt dat er geen indicatie is dat het om een terroristische actie gaat.

Rookpluim kwartier na opstijgen waargenomen

Het zou gaan om een relatief klein vliegtuig, een Bombardier Dash 8 Q400 van Horizon Air, waarin plaats is voor zo'n zeventig passagiers. Een kwartier na het opstijgen werd een rookpluim bij het eiland waargenomen.

Seattle is de grootste stad van de Amerikaanse staat Washington in het noordwesten van de Verenigde Staten.

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900-0113.