Tienduizenden Roemenen zijn vrijdag in de hoofdstad Boekarest en andere steden de straat op gegaan om tegen de regering van de sociaaldemocratische PSD te protesteren.

De actievoerders willen dat er eindelijk serieus wat aan de diepgewortelde corruptie gedaan wordt. Ook zijn de betogers boos over de lage lonen en verwijten ze de regering dat die de rechterlijke macht probeert te verzwakken.

In Boekarest probeerde een aantal betogers langs de veiligheidsmedewerkers die rond de regeringsgebouwen opgesteld stonden te komen. Anderen gooiden flessen en andere voorwerpen naar de oproerpolitie. Die gebruikte onder meer traangas en een waterkanon tegen de actievoerders.

Enkele honderden mensen moesten medisch behandeld worden. De Roemeense president Klaus Iohannis heeft het geweld van de politie "disproportioneel" genoemd. 

Volgens de Wereldbank werken drie tot vijf miljoen Roemenen in het buitenland. Vorig jaar stuurden ze naar schatting samen ruim 4 miljard euro naar huis.

Roemenië een van corrupste EU-landen

Iohannis ontsloeg vorige maand het hoofd van de dienst corruptiebestrijding (DNA). Binnen de EU is Roemenië een van de corruptste landen. Dat deed hij onder protest, na de opdracht om haar te ontslaan twee keer eerder te hebben geweigerd.

De DNA vervolgde onder leiding van Laura Codruta Kövesi tal van prominente Roemenen, onder wie politici en bestuurders van overheidsinstellingen. De sociaaldemocratische regering eiste haar ontslag, onder meer omdat Kövesi haar boekje te buiten zou zijn gegaan en het imago van het land zou schaden. Dat leidde tot een botsing tussen het kabinet en president Iohannis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!