De manager van het Maleisische flatgebouw waar het lichaam van de achttienjarige Ivana Smit vorig jaar werd gevonden, heeft vrijdag verklaard dat ze geluiden heeft gehoord uit de woning van een Amerikaans echtpaar. Het stel waar Smit de nacht mee doorbracht, verklaarde eerder in slaap te zijn geweest toen het lichaam gevonden werd.

  • In Maleisië vinden tot en met 24 augustus zittingen over de dood van Ivana Smit (18) plaats. Ze werd in december 2017 dood gevonden in Kuala Lumpur. 
  • De jonge vrouw is van de twintigste verdieping van een flatgebouw gevallen. Ze kwam op de zesde verdieping terecht.
  • Smit had gefeest met een Amerikaans echtpaar. Het stel woonde in de flat. Het echtpaar claimt niets met haar dood te maken te hebben gehad en pas uren later wakker te zijn geworden van politieagenten. 
  • Een getuige stelt nu dat het stel al uren eerder wakker was. 

Nadat manager Vanessa Nayar het lichaam van Smit op de zesde verdieping had aangetroffen, liep ze naar de twintigste verdieping van het gebouw. Dat laat Sébas Diekstra, de advocaat van de nabestaanden, aan NU.nl weten.

Het Amerikaanse echtpaar woonde op de twintigste verdieping. Nayar klopte op hun deur, maar niemand reageerde. De manager stelde vrijdag voor de zogenoemde Coroner's Court dat ze "binnen een geluid hoorde".

De Amerikaanse man en vrouw hebben zelf altijd verklaard dat ze pas uren later wakker werden, toen de politie ze op de hoogte bracht van de vondst van het lichaam. 

"Deze verklaring van de manager van het gebouw lijkt te impliceren dat het echtpaar niet sliep, zoals zij zelf verklaarden. Dit moet nader onderzocht worden, mede om de geloofwaardigheid van die verklaring van het echtpaar te kunnen toetsen", zegt Diekstra.

Volgens De Telegraaf stelde Nayar ook dat het haar niet verbaasde dat het incident juist in het appartement van het echtpaar had plaatsgevonden. De man zou regelmatig dronken zijn thuisgekomen en reageerde dan onbeleefd tegen personeel.

Rechter doet onderzoek naar dood van model

Een rechter doet onderzoek naar de dood van Smit. Het echtpaar zal waarschijnlijk volgende week gehoord worden. De Coroner's Court zal alleen concluderen of de dood van de Nederlandse verdacht is, maar geen schuldigen aanwijzen. Het is aan de openbaar aanklager in Maleisië om een eventueel strafrechtelijk onderzoek te starten. 

De zittingen, die tot en met 24 augustus zijn ingepland, zijn woensdag van start gegaan met het horen van getuigen. Onder anderen de lokale lijkschouwer, politieagenten en familieleden van Smit zullen nog gevraagd worden voor de Coroner's Court te verschijnen.