De aanstaande Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (64) is van plan het bewapende team dat over de veiligheid van het staatshoofd moet waken, af te schaffen.

In plaats daarvan laat hij zich bij publieke activiteiten omringen door twintig onbewapende mannen en vrouwen, van wie sommigen arts, advocaat of ingenieur zijn.

De tweeduizend leden tellende presidentiële garde van de huidige president Enrique Peña Nieto, bestaande uit zwaarbewapende militairen, politiemensen en andere bewakingsspecialisten, zal fors worden ingekrompen.

De maatregel is opmerkelijk in een land dat wordt geplaagd door dodelijk geweld van onder meer drugsbendes. Tijdens de laatste verkiezingen in Mexico zijn meer aanslagen op politici gepleegd dan ooit tevoren.

''Alle Mexicanen zullen me beschermen. Er zal geen speciaal overheidslichaam meer zijn dat belast is met de beveiliging van de president van de republiek'', belooft Obrador.

Obrador is begin juli met een meerderheid van 53 procent van de stemmen verkozen. Hij treedt op 1 december aan en heeft aangekondigd het presidentieel paleis open te stellen als cultureel centrum voor het volk. Obrador wordt gezien als een linkse populist.