Het Indonesische eiland Lombok is donderdag weer getroffen door een aardbeving. Volgens het Amerikaanse geologisch instituut USGS gaat het om een beving met een magnitude van 5.9 op 10 kilometer diepte.

Ooggetuigen melden dat er een zware beving is gevoeld. Gebouwen zijn ingestort en mensen renden in paniek de straat op, meldt persbureau Reuters donderdag. Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Afgelopen zondag werd Lombok ook al getroffen door een zware beving. Die had een magnitude van 6.9. Een week eerder ging het om een beving met een magnitude van 6.4.

Er zijn na afgelopen zondag nog 340 naschokken gemeten.

Honderden mensen omgekomen door beving

In het noorden van Lombok zijn als gevolg van de beving van zondag en de naschokken naar schatting 347 doden gevallen. Het epicentrum lag ten noordoosten van het eiland. Op het nabijgelegen eiland Bali zijn twee mensen omgekomen.

Het gaat hier echter om schattingen, benadrukt rampenbestrijdingsdienst BNPB. Het officiële dodental is opgelopen naar 259. "Voor een bevestiging moeten de naam, de leeftijd, het geslacht en het adres van een slachtoffer bekend zijn'', stelt een BNPB-woordvoerder.

Tienduizenden mensen zijn als gevolg van de aardbevingen dakloos geworden. Door het natuurgeweld zijn duizenden gebouwen ingestort of beschadigd geraakt. Er zijn zelfs complete dorpen verwoest. Vanwege de grote schade komt de hulpverlening in bepaalde delen van het eiland langzaam op gang.

Vele duizenden toeristen hebben Lombok, een populaire vakantiebestemming, inmiddels verlaten. Op Lombok bevinden zich naar schatting nog enkele tientallen Nederlanders.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!