Militante Palestijnen uit de Gazastrook hebben woensdag raketten afgevuurd op Israël. Het Israëlische leger reageerde met luchtaanvallen. Het geweld vond plaats ondanks berichten over vorderingen bij onderhandelingen over een staakt-het-vuren.

Volgens het Israëlische leger beschoten Palestijnse strijders woensdag een Israëlisch legervoertuig. Israëlische tanks openden daarop ook het vuur.

Later op de dag werden zeker 36 raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd op Israëlische doelen. In een reactie bestookte de Israëlische luchtmacht een tiental Palestijnse doelen. 

Volgens Israëlische reddingswerkers zijn er bij de raketaanvallen twee mensen gewond geraakt. De Palestijnen lieten weten dat er bij de luchtaanvallen drie mensen zijn omgekomen, onder wie een militant van Hamas. Vijf anderen raakten gewond.

Vredesonderhandelingen in 'vergevorderd stadium'

Een hooggeplaatst lid van Hamas, de radicaalislamitische terroristische beweging die de Gazastrook bestuurt, zei eerder op woensdag dat de vredesonderhandelingen onder leiding van de VN en Egypte in een "vergevorderd stadium" waren.

De Israëlische parlementariër Avi Dichter, hoofd van het parlementaire comité voor buitenlandpolitiek en defensie, beaamde dat. "Ik hoop zeer dat we op het punt staan een nieuwe dag te zien aanbreken in de kwestie-Gaza", zei hij tegen journalisten.

Premier Benjamin Netanyahu heeft eerder deze week een reis naar Colombia afgezegd om met veiligheidsadviseurs te overleggen over de wapenstilstand.

Grensovergang open in ruil voor rust

Israëlische functionarissen zeiden zondag dat ze in ruil voor rust in de Gazastrook bereid zijn een commerciële grensovergang weer te openen.

Deze grensovergang was gesloten, nadat er natuurbranden waren ontstaan door brandende vliegers en ballonnen. Ook krijgen de Palestijnen een groter gebied waar ze mogen vissen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!