De elf kinderen die begin augustus werden bevrijd uit een zelfgemaakt wooncomplex in de Amerikaanse staat New Mexico werden getraind om schietpartijen uit te voeren op scholen. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die woensdag zijn ingediend door openbare aanklagers.

Bij de inval werden vorige week twee volwassen mannen en drie vrouwen opgepakt. De vrouwen zijn waarschijnlijk de moeders van de elf kinderen. Zij werden na verhoor weer vrijgelaten. Volgens Amerikaanse media leken ze "gehersenspoeld".

Volgens de aanklagers trainde een van de mannen, Siraj Ibn-Wahhaj, de kinderen in het gebruik van vuurwapens, meldt AP. Op het moment van zijn arrestatie had hij meerdere van die wapens bij zich, waaronder een AR-15 aanvalsgeweer.

Ibn-Wahhaj wordt er ook van verdacht afgelopen december zijn driejarige zoontje te hebben ontvoerd en naar het complex te hebben gebracht. De jongen lijdt aan verschillende ernstige medische aandoeningen. Zijn vader zou ervan overtuigd zijn geweest dat een duivelsuitdrijving die zou genezen.

De autoriteiten hielden het krottencomplex al enkele maanden in de gaten in verband met die ontvoering. De moeder van het jongetje zag haar zoon echter niet op foto's die door de FBI waren genomen. 

Elf verwaarloosde kinderen woonden in dit complex in VS
45
Elf verwaarloosde kinderen woonden in dit complex in VS

Kinderen waren aan het verhongeren

Er werd pas actie ondernomen toen er een anoniem bericht naar Georgia, de thuisstaat van de jongen, werd gestuurd waarin stond dat de kinderen in het complex in New Mexico aan het verhongeren waren. De elf kinderen die de politie aantrof waren vuil, hadden geen beschikking over schoon drinkwater en leken inderdaad al dagen niet te hebben gegeten.

Het vermiste jongetje werd aanvankelijk niet aangetroffen bij de inval, maar bij een tweede zoekactie op maandag werden de stoffelijke resten van een jongen gevonden. Het is nog niet bevestigd dat het dode kind inderdaad het zoontje van de man is.