Het dodental na de aardbeving bij het eiland Lombok is fors gestegen naar zeker 349. Dit meldt het Indonesische staatspersbureau Antara woensdag op basis van tellingen van districtshoofden in Noord-Lombok.

  • Naast 347 doden ook ruim tweeduizend gewonden
  • Zoektocht naar overlevenden gaat door 
  • Hulpverlening komt langzaam op gang door schade op eiland
  • Toeristen verlaten Lombok massaal

In het noorden van Lombok zijn zeker 347 doden gevallen. Het epicentrum lag ten noordoosten van het eiland. Op het nabijgelegen Bali zijn twee doden te betreuren. 

Eerder op woensdag werd nog een dodental van 131 gemeld. Er zijn ook rond de 2.500 mensen gewond geraakt na de aardbeving, die een magnitude van 6.9 had. 

In de noordelijke provincie Kayangan zouden de meeste dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De autoriteiten daar kwamen op een dodental van 171. 

Zoektocht naar overlevenden gaat door

Onder het puin wordt nog altijd gezocht naar overlevenden. Hierbij wordt ook gebruikgemaakt van graafmachines. De autoriteiten stelden eerder al dat het dodental verder zal oplopen. 

De aardbeving heeft tot een ravage geleid. Gehele dorpen zijn weggevaagd en tienduizenden gebouwen zijn ingestort of beschadigd geraakt. 

Door schade komt hulpverlening langzaam op gang

Vanwege de schade op het eiland komt hulpverlening in sommige delen langzaam op gang. De lokale overheden worden bijgestaan door internationale hulporganisaties.

De Europese Commissie heeft 150.000 euro uitgetrokken voor noodmateriaal voor de ongeveer vierduizend mensen die het zwaarst getroffen zijn in het oosten en noorden van Lombok. Vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis delen water, dekens en matrassen uit. 

Toeristen verlaten Lombok massaal

Duizenden toeristen hebben Lombok verlaten. Extra vluchten zijn ingepland om plek te kunnen bieden aan de vakantiegangers. 

Op Lombok bevinden zich naar schatting nog enkele tientallen Nederlanders. "Van diegenen waarmee we contact hebben, weten we dat zij, mede door bemiddeling van de ambassademedewerkers op Lombok, inmiddels beschikken over tickets voor vertrek", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!