Het dodental door de aardbeving op Lombok is opgelopen naar zeker 131. Intussen zijn op het Indonesische eiland meer dan 156.000 mensen ontheemd geraakt. Ze slapen in geïmproviseerde opvangen en hebben maar beperkt toegang tot voedsel, schoon water en medicijnen.

Nasleep aardbeving Lombok

  • Grote schade door aardbeving met magnitude van 6.9
  • Zeker 131 personen omgekomen, bijna 2.500 zwaargewonden
  • Zoektocht naar slachtoffers onder het puin gaat door
  • Hulpverlening op Lombok komt op gang
  • Duizenden toeristen hebben eiland verlaten

Dat meldt een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst woensdag. Onder de doden zijn ook twee mensen die op het westelijke buureiland Bali zijn omgekomen.

Ook zijn er zondag vele gewonden gevallen door de aardbeving met een magnitude van 6.9. Volgens de autoriteiten hebben bijna 2.500 mensen ernstige verwondingen opgelopen. Vanwege het grote aantal slachtoffers behandelen ziekenhuizen een deel van patiënten buiten in noodhospitalen.

Aardbeving heeft hele dorpen verwoest

De beving heeft tot een ravage geleid en zelfs hele dorpen verwoest. Tienduizenden gebouwen zijn ingestort of beschadigd geraakt. Volgens het Rode Kruis gaat het om 80 procent van de gebouwen op het eiland.

Onder het puin wordt nog steeds gezocht naar overlevenden. De autoriteiten stellen dat het dodental verder zal stijgen.

Er wordt onder meer gezocht bij een ingestorte moskee, waar dinsdag één overlevende en drie lichamen onder het puin vandaan werden gehaald. Woensdag werd opnieuw een lichaam gevonden. Waarschijnlijk zijn daar nog meer slachtoffers gevallen. "We hebben veel sandalen voor de moskee gevonden."

Hulpverlening komt op gang

Als gevolg van de grote schade komt de hulpverlening in sommige delen van Lombok langzaam op gang. Naast de lokale en centrale overheden, zijn ook internationale hulporganisaties actief. Het Indonesische leger heeft meerdere grote vliegtoestellen met noodvoorzieningen naar het eiland gestuurd. 

De Europese Commissie heeft 150.000 euro uitgetrokken voor noodmateriaal voor de ongeveer vierduizend mensen die het zwaarst getroffen zijn in het oosten en noorden van Lombok. Via het Indonesische Rode Kruis zullen onder meer dekens, matrassen en dekzeil worden uitgedeeld. 

Ook wordt het geld gebruikt voor medicijnen en schoon drinkwater. Daarnaast komt er psychologische ondersteuning voor getroffen families. Om inwoners te helpen hun leven weer op te bouwen, krijgt een aantal van hen een geldbedrag.

Veel toeristen hebben Lombok verlaten

Inmiddels hebben vele duizenden toeristen Lombok verlaten. Vanwege de aardbeving werden extra vluchten ingepland. Ook varen meer boten naar andere delen van Indonesië. Op de Gili-eilanden, een eilandengroep dicht bij Lombok, zijn volgens de autoriteiten bijna geen toeristen meer. 

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn zeker driehonderd Nederlanders vertrokken of geëvacueerd. "Voor zover bij ons bekend zijn alle Nederlanders die van de Gili-eilanden wilden vertrekken, inmiddels geëvacueerd'', zegt een woordvoerder woensdag.

Op Lombok bevinden zich naar schatting nog enkele tientallen Nederlanders. "Van diegenen waarmee we contact hebben, weten we dat zij, mede door bemiddeling van de ambassademedewerkers op Lombok, inmiddels beschikken over tickets voor vertrek woensdag, donderdag of uiterlijk vrijdag.''

De speciale EU-hulpdesk in de hal van Lombok International Airport blijft tot donderdag 19.00 uur (lokale tijd) open, meldt het ministerie. Op Bali is voor Nederlandse toeristen een hulppost ingericht. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!