President Nicolas Maduro van Venezuela heeft gezegd dat de oppositie in het land achter de mislukte aanslag met drones zit. 

Afgelopen weekend gingen de drones met explosieven af tijdens een toespraak van Maduro in de hoofdstad Caracas. ''De getuigenissen wijzen op Julio Borges. Wij weten dat hij de lafheid heeft om aan zoiets deel te nemen," verklaarde de president in een televisietoespraak.

Borges is een van Venezuela's bekendste tegenstanders van de regering. Vorig jaar ontving hij de Sacharovprijs, de onderscheiding voor mensenrechten van het Europees Parlement.

Een tot dusver onbekende groep met de naam 'Soldados de Franelas' (soldaten in flanel) heeft via Twitter de verantwoordelijkheid voor de explosies opgeëist. De groepering liet weten dat ze bestaat uit ''patriottistische burgers en militairen''.

Paniek brak uit tijdens explosies

De president sprak zaterdag een militaire parade toe, toen vlakbij explosies klonken. Op televisiebeelden is te zien hoe mensen naast Maduro op het podium, onder wie zijn vrouw, schrikken en omhoog kijken. De camera draait vervolgens naar de parade, waar onder de honderden militairen paniek uitbreekt.

Sinds het incident zijn meerdere arrestaties verricht. Een van de mensen die is opgepakt is een vooraanstaand lid van de oppositie, Juan Requesens. Ook zijn zus is opgepakt. Daarnaast is er een militair opgepakt, waarmee Maduro zou erkennen dat niet iedereen binnen het leger hem steunt.

De Venezolaanse oppositie vreest dat Maduro het incident tijdens de toespraak gebruikt om hen aan te pakken. Volgens de brandweer zijn de explosies mogelijk veroorzaakt door een ontplofte gastank. Onderzoekscollectief Bellingcat meldt dat er wel een aanslag is geweest met explosieven in drones.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!