Saoedi-Arabië heeft alle medische behandelprogramma's in Canada stopgezet, laat een diplomaat van het land woensdag weten aan het Saoedische persagentschap.

De oliestaat gaat alle Saoedische patiënten die op dit moment in Canadese ziekenhuizen worden behandeld, verplaatsen naar ziekenhuizen buiten Canada. Het stopzetten van de behandelsprogramma's is de nieuwste maatregel in het conflict tussen de twee landen.

Het conflict ontstond nadat de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland vorige week vroeg om de vrijlating van gearresteerde burgerrechtenactivisten.

De echtgenote van de Saoedische blogger Raif Badawi, die in 2014 werd veroordeeld tot duizend zweepslagen en tien jaar cel voor het bekritiseren van geestelijken, heeft een Canadees paspoort. Toen de zus van Badawi, Samar, vorige week werd gearresteerd, uitte de Canadese regering op Twitter kritiek op de arrestatie.

Maandag maande Saoedi-Arabië de Canadese ambassadeur het land binnen 24 uur te verlaten. Ook werd de Saoedische ambassadeur in Canada door de oliestaat teruggeroepen. Daarnaast bevriest het land alle nieuwe handels- en investeringstransacties met Canada en zijn vluchten tussen beide landen geschrapt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!