Het dodental door de aardbeving op Lombok is verder opgelopen. Een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst BNPB sprak over 105 overleden slachtoffers.

De aardbeving met een magnitude van 6.9 heeft een enorme ravage veroorzaakt op het Indonesische eiland. Functionarissen zeggen dat ongeveer 75 procent van het noordelijke deel van het eiland zonder stroom zit. De autoriteiten zoeken nog naar overlevenden en lichamen in het puin van ingestorte gebouwen.

Hulporganisatie Oxfam meldt dat twintigduizend mensen zijn ondergebracht in opvangcentra. Duizenden andere ontheemden slapen noodgedwongen onder de blote hemel.

Oxfam waarschuwt dat schoon drinkwater schaars is vanwege het droge weer van de afgelopen tijd. Getroffen inwoners van het eiland zouden ook kleding, medische voorraden en voedsel nodig hebben.

Europese Unie stelt informatie satellieten beschikbaar

Op verzoek van Indonesië stelt de Europese Unie actuele satellietbeelden en -kaarten van Lombok beschikbaar. Met behulp van het Europese satellietprogramma Copernicus kan de schade en hulpbehoefte in het rampgebied beter worden geïnventariseerd, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. Copernicus meldt dat sommige delen van Lombok niet bereikbaar zijn. 

De hulp van Copernicus is eerder door Nederland ingeroepen, nadat orkaan Irma vorig jaar op Sint-Maarten had huisgehouden. Getroffen landen moeten deze nooddienst zelf aanvragen.

Man en vrouw levend uit puin gehaald

Reddingswerkers hebben dinsdag een man en vrouw levend uit het puin gehaald. De vrouw lag onder het puin van een ingestorte winkel en het kostte uren voordat ze gered kon worden. De man lag onder de resten van een moskee. Omwonenden hadden het slachtoffer horen roepen en sloegen daarop alarm.

Na de beving van zondag volgden zeker 230 naschokken, meldt het Indonesische bureau voor meteorologie, klimatologie en geofysica (BMKG). Lombok werd op 29 juli ook al getroffen door een aardbeving. Dat natuurgeweld heeft aan zeker zeventien mensen het leven gekost.

Ministerie raadt reizen naar Lombok af

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders afgeraden nog naar Lombok en de nabijgelegen Gili-eilanden te reizen. 

Wie al in het gebied is, krijgt van het ministerie het advies om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Ook raadt het ministerie aan contact te onderhouden met luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties en familie op de hoogte te houden van de situatie.

Evacuatie van toeristen zal nog geruime tijd duren

Het zal nog geruime tijd duren voor alle toeristen het eiland kunnen verlaten. Dinsdag stapten toeristen op veerboten naar het eiland Bali, dat in de buurt van Lombok ligt. Maar de capaciteit voor het evacueren van alle toeristen is beperkt.

In de hal van het vliegveld in Tanak Awu is inmiddels een EU-helpdesk ingericht waar toeristen uit de Europese Unie terechtkunnen. Ook medewerkers van de Nederlandse ambassade in Jakarta zijn naar Lombok gekomen om bijvoorbeeld noodreisdocumenten te verstrekken.​

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!