De natuurbranden in het noorden van Californië zijn de grootste branden in de geschiedenis van de Amerikaanse staat. In totaal beslaat de brand 114.800 hectare.

Zeven personen zijn door de natuurbranden om het leven gekomen, onder wie twee jonge kinderen en een brandweerman. Tienduizenden Amerikanen zijn op de vlucht geslagen voor het vuur.

De branden zijn uitgebroken in de provincie Mendocino, ongeveer 150 kilometer ten noorden van San Francisco. Het ministerie van Bosbouw en Brandbescherming laat weten dat de huidige brand bestaat uit twee afzonderlijke vuurgroepen die bij elkaar zijn gekomen.

Vanwege het hete en droge weer wordt verwacht dat de natuurbranden voorlopig zullen aanhouden. De komende dagen worden temperaturen van 43 graden verwacht in de staat Californië. Windvlagen kunnen de branden aanwakkeren. 

Brandweer krijgt hulp van militairen

In totaal zijn 3.900 brandweermannen ingezet om het vuur te bestrijden. Zij krijgen onder meer hulp van tweehonderd militairen. Zo'n 140 specialisten uit Australië en Nieuw-Zeeland hebben zondag een speciale training gevolgd en worden nu ook ingezet bij de brandbestrijding.

De branden in Mendocino overtreffen die van de natuurbranden in de plaatsen Santa Cruz en Ventura in 2017. Die besloegen in totaal 114.078 hectare. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!