Een delegatie van Turkse diplomaten zal binnen twee dagen naar de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. vertrekken om het conflict tussen de twee landen te bespreken, meldt de televisiezender CNN Türk op basis van diplomatieke bronnen.

De relatie tussen de landen is de laatste tijd verslechterd door het proces van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson in Turkije.

Hij staat terecht op verdenking van terrorisme en betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. De Amerikanen eisen zijn vrijlating al langer, maar Turkije liet weten hier geen gehoor aan te geven.

In een reactie daarop heeft de VS sancties opgelegd aan Abdulhamit Gul en Suleyman Soylu, de Turkse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Volgens de VS hebben zij een belangrijke rol gespeeld in het oppakken en vastzetten van Brunson.

Turkije reageerde met tegenmaatregelen. Zo worden eventuele tegoeden van de Amerikaanse ministers van Justitie en Veiligheid in het land bevroren.

Volgens CNN Türk zijn Ankara en Washington voor het gesprek op bepaalde punten al voorwaarden overeengekomen. Deze voorwaarden zijn niet verder toegelicht. 

De Turkse regering was niet beschikbaar voor commentaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!