De Saoedische staatsluchtvaartmaatschappij Saudia schrapt voorlopig alle vluchten naar Toronto in Canada. Het is de jongste maatregel in het conflict tussen beide landen.

Saoedi-Arabië sommeerde de Canadese ambassadeur eerder op maandag om het land binnen 24 uur te verlaten. De oliestaat riep zijn ambassadeur in Canada terug. Ook bevriest het land alle nieuwe handels- en investeringstransacties met Canada.

Het conflict ontstond na een oproep van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland. Ze riep Saoedi-Arabië vorige week op gearresteerde burgerrechtenactivisten vrij te laten. Een van hen, Samar Badawi, heeft een Canadees paspoort.

Saoedi-Arabië gaf Canada via de minister van Buitenlandse Zaken Adel Al Jubeir te verstaan zich "niet met interne aangelegenheden te bemoeien".

Minister Freeland nam haar woorden maandag niet terug. "Laat me duidelijk zijn. Canada zal altijd strijden voor mensenrechten in Canada en de wereld."

Verenigde Staten vragen om opheldering

De Verenigde Staten hebben de regering van Saoedi-Arabië om opheldering gevraagd over een aantal gearresteerde burgerrechtenactivisten.

Ook drong Washington bij het land aan op een eerlijke rechtsgang, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het was de eerste reactie van de VS sinds buurland Canada in het conflict met Saoedi-Arabië verwikkeld is geraakt. Het ministerie noemde beide landen goede bondgenoten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!