Honderden toeristen zitten vast op het Indonesische eiland Lombok, nadat daar zondag een forse aardbeving heeft plaatsgevonden. Nog altijd worden lichamen onder het puin gevonden. Het dodental is tot 98 opgelopen.

  • 98 doden en meer dan 200 gewonden na zware aardbeving op Lombok
  • Dodental loopt waarschijnlijk nog verder op
  • Vele toeristen vast door volgeboekte vluchten, vliegmaatschappijen sturen extra toestellen

Op het vliegveld van Lombok hebben zich lange rijen gevormd. Onder meer de vluchten van AirAsia zijn volgeboekt, waardoor toeristen vastzitten op het eiland.

Volgens de 22-jarige Amsterdammer Joep van de Crommert zitten alle vluchten voor de komende twee dagen vol. Luchtvaartmaatschappij Garuda zet extra vluchten in en AirAsia probeert hetzelfde te doen.

In het noorden van het eiland zijn de meeste slachtoffers te betreuren. Ook op het nabijgelegen eiland Bali zijn mensen omgekomen. Rond de tweehonderd mensen zijn gewond geraakt. Verwacht wordt dat het dodental nog oploopt.

Op de Gili-eilanden ten noordwesten van Lombok zitten nog honderden toeristen vast, meldt de plaatsvervangend Nederlandse ambassadeur in Indonesïe. Er worden boten ingezet voor de evacuatie. De eilanden zijn een populaire toeristische bestemming. 

Talloze huizen ingestort en paniek door naschokken

De aardbeving, met een magnitude van 6.9, vond zondag plaats aan de noordkant van het eiland op 31 kilometer diepte.

Vele huizen zijn ingestort en mensen renden in paniek de straat op. Een groot aantal mensen heeft in de nacht van zondag op maandag uit angst buiten geslapen. Er zijn meerdere naschokken gevoeld. Volgens de Indonesische autoriteiten zijn minstens twintigduizend mensen hun huis kwijt. 

Vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis zijn aanwezig om water uit te delen en eerste hulp te verlenen. De Nederlandse ambassadeur in Jakarta is teruggekomen van zijn vakantie om leiding te geven aan de post en Nederlanders op Lombok te helpen.