De strijdende partijen in Zuid-Soedan hebben zondag een vredesakkoord getekend, maakt Al Dirdiri Mohamed, de minister van Buitenlandse Zaken van buurland Soedan bekend. 

Mohamed heeft bemiddeld tussen de partijen. In het Afrikaanse land woedde de afgelopen vijf jaar een bloedige burgeroorlog.

Er werden de afgelopen maanden meermalen vredesakkoorden gemeld en wapenstilstanden afgesloten, maar de vredesovereenkomst van zondag is de eerste die door alle politieke partijen in het land is goedgekeurd.

Zuid-Soedan bestaat als land pas sinds 2011, toen het gebied zich losmaakte van Soedan. Het gewapende conflict begon twee jaar later, door een conflict tussen president Salva Kiir en zijn toenmalige vicepresident Riek Machar. Zij behoren tot verschillende stammen. De vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen verliepen lange tijd moeizaam.

Het land is straatarm en het aantal inwoners wordt geschat op ongeveer twaalf miljoen. Een kwart daarvan is door het oorlogsgeweld ontheemd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!