Turkije laat eventuele tegoeden van de Amerikaanse ministers van Justitie en Veiligheid in het land bevriezen. Met die maatregel reageert de Turkse president op de sancties die de VS afgelopen week oplegde aan twee Turkse ministers in het conflict over een Amerikaanse predikant.

Ministers Abdulhamit Gül (Justitie) en Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) speelden volgens de Verenigde Staten belangrijke rollen bij de arrestatie en detentie van de geestelijke Andrew Brunson.

Twee jaar geleden arresteerden de Turkse autoriteiten Brunson in Turkije, waar hij al langer dan twintig jaar woont. De predikant staat in Turkije terecht op verdenking van terrorisme. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in Izmir.

De vijftigjarige man is onder meer aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. De Amerikanen eisen al langer zijn vrijlating, maar vorige week liet Turkije nog weten hier geen gehoor aan te geven.

Erdogan vindt Amerikaanse sancties niet passend

De sancties van Washington hebben onder meer tot gevolg dat eventuele bezittingen van Gül en Soylu in de Verenigde Staten worden bevroren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde de maatregelen zaterdag niet passend.

De president benadrukt dat Turkije een strategische partner van de Verenigde Staten is. Ook getuigen de sancties volgens Erdogan van een gebrek aan respect voor Turkije.

Nadat er vorige maand door de Verenigde Staten met sancties werden gedreigd, dreigde Erdogan op zijn beurt met een internationale arbitragezaak tegen het land. Ook verklaarde hij dat ze een "waardevolle en oprechte partner" zouden verliezen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!