Negen personen zijn vrijdag door een Turkse rechtbank veroordeeld tot levenslange celstraffen voor de in 2015 gepleegde bomaanslagen in Ankara, melden Turkse media. Bij de aanvallen kwamen meer dan honderd mensen om het leven. 

Het is niet bekend welke rollen de personen precies gespeeld hebben. Niet alle daders konden worden berecht. Twee personen hebben zichzelf bij de aanvallen opgeblazen.

De explosies vonden op 10 oktober 2015 plaats op een locatie waar een vredesmars zou beginnen. Dit was een week voor de verkiezingen in het land. Aanhangers van pro-Koerdische partijen en organisaties wilden daarmee protesteren tegen een gewapend conflict tussen Turkije en de strijders van de Koerdische PKK. 

Vanwege de bomaanslagen ging de mars uiteindelijk niet door. Achteraf verklaarde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat Islamitische Staat (IS), de PKK en de Syrische geheime dienst achter de aanslagen zaten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!