Een Russische spion heeft meer dan tien jaar op de Amerikaanse ambassade in Moskou gewerkt. In 2016 ontdekte de Amerikaanse contraspionagedienst dat ze geregeld heimelijke ontmoetingen met de Russische geheime dienst FSB had.

De Russin werkte voor de United States Secret Service, een veiligheidsdienst die belangrijke regeringspersonen als de Amerikaanse president en buitenlandse ambassades beschermt. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van inlichtingenbronnen.

Naar verluidt had ze toegang tot het intranet en de e-mailsystemen van de dienst. Daardoor zou ze aan uiterst vertrouwelijke informatie hebben kunnen komen, zoals tijdschema's van de president en vicepresident. De spion liep tegen de lamp tijdens een routinecheck, waarna onderzoekers haar handel en wandel nagingen.

Om geen gezichtverlies te lijden, besloot de Secret Service haar vorig jaar zomer te ontslaan, zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven, aldus de krant.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!