Zittend president Emmerson Mnangagwa heeft de presidentsverkiezingen in Zimbabwe gewonnen. De grootste oppositiepartij, van leider Nelson Chamisa, accepteert de uitslag niet en noemt de resultaten "nep".

De kiescommissie heeft de verkiezingsresultaten donderdag bekendgemaakt na het tellen van de maandag uitgebrachte stemmen. Tijdens het voorlezen van de resultaten van de tien provincies bleek al dat Mnangagwa een ruime voorsprong had.

Uiteindelijk kreeg Mnangagwa 2,46 miljoen van de stemmen en kozen 2,15 miljoen stemgerechtigde Zimbabwanen voor Chamisa. In percentages is dat 50,8 procent voor de zittend president en 44,3 procent voor de oppositieleider.

De tiende provincie liet even op zich wachten. De voorzitter van de grootste oppositiepartij MDC greep die mogelijkheid aan om de uitslag op voorhand al af te wijzen. In de ruimte waar de kiescommissie de resultaten bekendmaakte, kwam MDC-voorzitter Morgen Komichi plots het podium op. Voor de microfoons van de aanwezige journalisten bestempelde Komichi de uitslag als "nep", omdat de verkiezingsresultaten niet gecontroleerd kunnen worden.

De MDC, waarvan Chamisa de leider is, accepteert de uitslag dan ook niet, aldus de partijvoorzitter die niet veel later door de politie weggevoerd werd.

Mnangagwa wil aan 'nieuw Zimbabwe' werken

Op Twitter bedankte Mnangagwa de kiezers. "Dit is een nieuw begin. Laten we de handen ineenslaan, in vrede, eenheid en liefde, en samen aan een nieuw Zimbabwe werken voor iedereen!", aldus de president.

Het zijn de eerste presidentsverkiezingen in Zimbabwe sinds het gedwongen vertrek van Robert Mugabe. Het 94-jarige staatshoofd werd in november vorig jaar afgezet na 37 jaar leiderschap. Mnangagwa volgde Mugabe op. Hij vervulde verschillende regeringsfuncties onder de oud-president.

Rellen in afwachting van uitslagen

De verkiezingen verliepen chaotisch. Zo duurde het dagen voor de uitslag bekend werd gemaakt en ontstonden er woensdag rellen toen de aanhangers van de oppositiepartij MDC de straat op gingen. Militairen openden het vuur, waardoor zes doden vielen.

De kiescommissie maakte voorafgaand aan de officiële resultaten wel bekend dat regeringspartij ZANU-PF van Mnangagwa de grote winnaar is van de parlementsverkiezing.

Oppositieleider Chamisa had donderdag voorafgaand aan de bekendmaking van de kiescommissie ook de overwinning geclaimd. Hij zei dat de resultaten al bekend zouden zijn gemaakt als Mnangagwa echt de winnaar was geweest.

Het hoofd van de Europese waarnemersmissie zei eerder al niet te begrijpen waarom die uitslag zo lang op zich liet wachten. Hij stelde dat vertraging ten koste van de geloofwaardigheid gaat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!