Het Poolse hooggerechtshof schort de uitvoering op van een wet die de pensioenleeftijd van de rechters van dit hof verlaagt.

Het hof wil afwachten hoe het Europees Hof van Justitie oordeelt over de omstreden hervorming van het Poolse rechtssysteem.

De Poolse regering heeft de pensioenleeftijd voor de leden van het hooggerechtshof naar beneden bijgesteld. Zij moeten voortaan op hun 65e met pensioen, terwijl de leeftijdsgrens eerst nog 70 jaar was. Daardoor moeten verscheidene rechters vroegtijdig opstappen, onder wie voorzitter Malgorzata Gersdorf.

Het hooggerechtshof heeft de nieuwe wetgeving voorgelegd aan het EU-hof in Luxemburg. De met pensioen gestuurde rechters kunnen in de tussentijd gewoon blijven zitten, zei een woordvoerder van het Poolse hof.

President Andrzej Duda liet donderdag weten dat het jongste besluit van het hof in zijn ogen niet rechtsgeldig is. ''De handelingen van vandaag komen neer op een poging om de wet te omzeilen waar het hof onder valt'', meldt zijn kantoor in een verklaring.