Het aantal mensen dat door de rellen rondom de verkiezingen in Zimbabwe is omgekomen, is gestegen naar zes. Militairen patrouilleren in de hoofdstad Harare, omdat de sfeer nog steeds gespannen is. 

De Zimbabwaanse kiescommissie maakt donderdagavond de uitslag bekend van de presidentsverkiezing. Dat gebeurt volgens een lid van de commissie om 22.00 uur.

Beide partijen hebben de overwinning geclaimd. De presidentsverkiezing vond maandag plaats, maar de uitslag laat al dagen op zich wachten. De kiescommissie maakte eerder wel bekend dat regeringspartij ZANU-PF de grote winnaar is van de parlementsverkiezing.

Oppositieleider Nelson Chamisa zei donderdag dat hij de presidentverkiezing wel moet hebben gewonnen. Hij concludeerde dat de resultaten al bekend zouden zijn gemaakt als zittend president Emmerson Mnangagwa de winnaar was geweest.

Vuur geopend op aanhangers oppositie

Woensdag hebben militairen het vuur geopend op aanhangers van de oppositie. Ze waren de straat opgegaan, omdat ze denken dat de partij van Mnangagwa heeft gesjoemeld met de verkiezingen. Amnesty International heeft de regering-Mnangagwa opgeroepen onderzoek te doen naar het geweld.

De Europese Unie riep alle partijen op tot kalmte en terughoudendheid. De eerste bevindingen van het hoofd van de EU-waarnemersmissie zijn dat de verkiezingen volgens de spelregels hebben plaatsgevonden.

Wel waren er tekortkomingen, zoals het gebrek aan een gelijk speelveld voor alle partijen.

Leger Zimbabwe schiet richting vluchtende mensen om rellen
25
Leger Zimbabwe schiet richting vluchtende mensen om rellen

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!