Bij de Thaise grot waar twaalf jongens en hun coach een tijd in hebben vastgezeten, zijn donderdag de bouwwerkzaamheden voor een museum begonnen. Binnen vier tot vijf maanden hopen de bouwers het pand klaar te hebben.

De jongens tussen de elf en zeventien jaar en hun coach kwamen op 23 juni vast te zitten in het grottencomplex van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. Door hevige regenval raakte de ingang geblokkeerd.

Het kostte reddingswerkers negen dagen om de groep te vinden. Tijdens een moeizame reddingsactie werden ze uit de grot gehaald. De negentig betrokken duikers hadden te maken met een complex grottenstelsel met duisternis en nauwe doorgangen.

Bij de ingang van de grot komt een beeld van de duiker die bij de reddingsoperatie om het leven was gekomen. Hij kwam op de terugweg zonder perslucht te zitten en overleed.

De kunstenaar Chalermchai Kositpipat heeft het museum ontworpen. De tentoonstelling moet bezoekers aan de reddingsoperatie herinneren. Kositpipat betaalt ook de bijna 260.000 euro voor de bouw van het museum.