De stoffelijke resten van de ongeveer 55 in Noord-Korea gesneuvelde Amerikaanse militairen zijn in de Verenigde Staten aangekomen. Tijdens een plechtige ceremonie op Pearl Harbor op Hawaï werden de kisten uit de militaire vliegtuigen gedragen.

De overdracht van de resten van Amerikaans militairen was afgesproken tijdens de top tussen de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders, Donald Trump en Kim Jong-un, in juni in Singapore.

Trump dankte Kim donderdag voor het nakomen van de belofte. "Ik ben helemaal niet verbaasd door deze vriendelijke actie", schreef de Amerikaanse president in een tweet. "Ook dank voor uw vriendelijke brief. Ik kijk ernaar uit u snel weer te zien."

Vicepresident Mike Pence was bij de ceremonie aanwezig en hield een toespraak. Op Twitter liet hij weten zich niet eerder zo vereerd gevoeld te hebben de Amerikaanse president te mogen vertegenwoordigen. Zijn vader heeft in de Koreaoorlog gevochten.

"Hij kwam terug met een medaille op zijn borst. Maar mijn vader - nu al dertig jaar overleden - vertelde ons altijd dat de echte helden van de Koreaanse oorlog degenen waren die niet thuis terugkeerden."

Hierna volgt het lastige proces om de overblijfselen te identificeren. Meer dan 7.700 Amerikaanse militairen die in de Koreaanse oorlog vochten, staan te boek als vermist. Van hen raakten er 5.300 vermist in wat nu Noord-Korea is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!