De Verenigde Staten hebben woensdag sancties opgelegd aan Abdulhamit Gul en Suleyman Soylu, de Turkse ministers voor Justitie en Binnenlandse Zaken. Volgens de VS hebben ze een belangrijke rol gespeeld in het oppakken en vastzetten van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson.

De sancties hebben onder meer tot gevolg dat Amerikaanse burgers onder de meeste omstandigheden geen zaken meer mogen doen met de ministers. Ook worden bezittingen van de bewindslieden bevroren die onder Amerikaanse jurisdictie vallen.

Volgens Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, is de vervolging van Brunson "onacceptabel". "President Donald Trump heeft eerder al duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten zijn vrijlating eisen."

Mevlüt Çavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, "veroordeelt" de sancties en zegt vergelding te zoeken. Hij dringt er bij de VS op aan de sancties snel terug te draaien. 

Terrorisme

Brunson staat in Turkije terecht op verdenking van terrorisme. De vijftigjarige predikant woont al meer dan twintig jaar in het land. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in Izmir.

De man is onder meer aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. De VS eist al langer zijn vrijlating, maar vorige week liet Turkije nog weten hier geen gehoor aan te geven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!