In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare zijn na de verkiezingsuitslag rellen uitgebroken tussen de politie en demonstranten die de belangrijkste oppositieleider in het land steunen. Daarbij is ook het Zimbabwaanse leger ingezet. 

Op televisiebeelden is te zien hoe militairen uit gepantserde voertuigen springen om betogers uiteen te drijven. Getuigen zeggen het geluid van automatische wapens te hebben gehoord. Ook zouden drie mensen zijn omgekomen volgens de staatsomroep ZBC.

De rellen braken uit naar aanleiding van de overwinning van de zittende regeringspartij ZANU-PF bij de parlementsverkiezingen. Volgens aanhangers van de oppositie is er fraude gepleegd. Ze blokkeerden een aantal straten in de hoofdstad en staken banden in brand. De politie vuurde traangas af en gebruikte een waterkanon.

ZANU-PF heeft tijdens de parlementsverkiezingen een tweederdemeerdeheid behaald. Daardoor kan de partij belangrijke veranderingen doorvoeren in de grondwet. 

De minister van Justitie Ziyambi Ziyambi zegt dat het leger is ingezet om een gewelddadige menigte uiteen te drijven om zo de vrede en rust te herstellen. Ziyambi zei ook dat hij niet heeft gehoord of er mensen gewond zijn geraakt bij de rellen.

Tweede ronde

Vanwege de beschuldigingen van verkiezingsfraude is de uitslag van de presidentsverkiezingen uitgesteld tot donderdag. Zittend president Emmerson Mnangagwa lijkt te winnen van oppositieleider Nelson Chamisa. Mnangagwa heeft mensen opgeroepengeduld te tonen en kalm te blijven.

Het hoofd van de Europese waarnemersmissie zei niet te begrijpen waarom die uitslag zo lang op zich laat wachten. Hij stelde dat vertraging ten koste van de geloofwaardigheid gaat. Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen, moet in september een tweede verkiezingsronde worden gehouden.

Oppositieleider Chamisa (40) heeft de overwinning opgeëist via Twitter. Hij stelde dat Zimbabwanen hebben gestemd voor verandering. "We hebben samen gewonnen. Ongeacht hoezeer de uitslagen worden gemanipuleerd, ze kunnen jullie wil niet veranderen", schreef hij.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!