Dieven hebben dinsdag enkele eeuwenoude begrafenisregalia van het Zweedse koningshuis gestolen. Het gaat om twee kronen en een koninklijke bol die in een kathedraal in de plaats Strängnäs in afgesloten glazen vitrines lagen.

Twee mannen pakten de juwelen uit de vitrines en vluchtten vervolgens in een speedboot, aldus Zweedse media. Op dat moment was de kathedraal toegankelijk voor bezoekers. Het alarm ging direct na de diefstal af.

De politie rukte onder meer uit met helikopters en de omgeving rondom de kathedraal werd direct afgezet, maar de dieven werden niet gevonden. Op basis van informatie van getuigen wordt verder gezocht naar het tweetal.

De Zweedse politie heeft woensdag Interpol ingeschakeld voor het opsporen van de voor koning Karl IX en zijn echtgenote koningin Kristina gemaakte juwelen. Daarmee hopen de Zweden internationale verkoop van de regalia te bemoeilijken.

Eerbetoon

Tot en met de zeventiende eeuw was het gebruikelijk om overleden vorsten symbolen van hun waardigheid mee te geven in het graf. De kronen van Karl IX en Kristina en de rijksappel zijn speciaal voor dat doel gemaakt.

De juwelen werden later opgegraven en tentoongesteld. De begrafenisregalia hebben een grote historische waarde. 

De gestolen voorwerpen uit 1611 behoren niet als zodanig tot de Zweedse kroonjuwelen. Die liggen achter slot en grendel in de schatkamer van het Koninklijk Paleis in Stockholm.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!