De voormalige cricketer Imran Khan is zo goed als zeker winnaar van de parlementsverkiezingen in Pakistan geworden. Na het tellen van 96 procent van de stemmen had zijn partij, de Beweging voor Gerechtigheid (PTI), in 115 van de 272 kiesdistricten gewonnen en evenzoveel zetels in het parlement bemachtigd.

Khan riep zichzelf donderdag al als winnaar uit. Zijn partij slaagde er evenwel niet in om 172 zetels te halen, wat goed zou zijn voor een parlementaire meerderheid.

De PTI zal daarom op zoek naar een coalitiepartner moeten. Na de PTI is de moslimpartij PLM-N de grootste met tot nu toe 62 zetels, gevolgd door de volkspartij PPP met 43 plaatsen in het parlement.

De partijen naast de PTI hadden felle kritiek op het verloop van de verkiezingen en klaagden over onregelmatigheden. De vroegere regeringspartij PLM-N erkende vrijdag wel de nederlaag en de overwinning van Khan.

Volgens de Europese Unie is er een "gebrek aan gelijkheid" in de Pakistaanse verkiezingen geweest. Niet alle partijen zouden dezelfde kansen hebben gekregen.