Het is de Amerikaanse overheid niet gelukt om alle kinderen die op de grens met Mexico van hun ouders gescheiden waren, weer te herenigen.

Een rechter had de regering opgedragen dat uiterlijk donderdag (plaatselijke tijd) alle ongeveer 2.500 migrantenkinderen herenigd moesten zijn met hun ouders. Tot dusver is dat bij ongeveer 1.400 kinderen gelukt.

Volgens advocaten van de overheid komen ruim zevenhonderd kinderen überhaupt niet in aanmerking voor hereniging. In meer dan vierhonderd gevallen komt dat doordat de ouders niet meer in de Verenigde Staten verblijven en zijn uitgezet of zelf vertrokken.

De mensenrechtenorganisatie die de zaak had aangespannen, probeert de verblijfplaats van die ouders te achterhalen. De American Civil Liberties Union wil dat de overheid ze alsnog bij elkaar brengt. Volgens de organisatie is er veel verwarring en zijn kinderen in een "zwart gat" terechtgekomen.

De ouders en kinderen werden tijdens het illegaal oversteken van de Amerikaans-Mexicaanse grens van elkaar gescheiden. Zowel binnen als buiten de VS brak daarop een storm van kritiek los, vooral over de beelden van huilende kinderen die alleen opgesloten waren.

Amerikanen protesteren tegen immigratiebeleid Trump

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!