Het dodental als gevolg van de hevige bosbranden in Griekenland is gestegen naar 74. Daarmee is het een van de dodelijkste natuurbranden ooit in Griekenland.

Een onbekend aantal personen is nog vermist. Zeker 164 volwassenen en 23 kinderen hebben verwondingen opgelopen door de branden in de buurt van hoofdstad Athene.

Onder de doden zijn families die het vuur probeerden te ontvluchten. Sommige slachtoffers zijn omarmd teruggevonden. Een van de jongste slachtoffers is een zes maanden oude baby. Het kind overleed na rook te hebben ingeademd.

Veel mensen zijn om het leven gekomen bij het dorpje Mati, zo'n 30 kilometer ten oosten van Athene. Het is veruit de meest verwoestende brand sinds de natuurbranden in augustus 2007, waarbij ruim zeventig mensen om het leven kwamen. 

"Griekenland ondergaat een tragedie", aldus de Griekse premier Alexis Tsipras tijdens een toespraak, waarin hij drie dagen van nationale rouw aankondigde.

Levensgevaar

Er wordt verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffers nog verder oploopt. Meerdere gewonden verkeren in levensgevaar. De Griekse regering roept mensen op hun huizen te verlaten en naar veilige gebieden te vluchten. Dat wordt echter bemoeilijkt doordat het vuur wegen en spoorwegen onbereisbaar maakt.

Spanje, Bulgarije en Cyprus schieten Griekenland te hulp om de branden in het land onder controle te krijgen. Het gaat om onder meer twee blusvliegtuigen, twee grote blusvoertuigen en in totaal 64 brandweermannen en paramedici.

Griek filmt door bosbrand verwoeste regio van bovenaf
53
Griek filmt door bosbrand verwoeste regio van bovenaf

Athene

De kust ten oosten en westen van Athene is een populair vakantiegebied. Vooral die regio lijkt hard getroffen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat er vooralsnog geen hulpvragen zijn van Nederlanders in het gebied.

Natuurbranden komen vaker voor in Griekenland. Een droge winter en een hete zomer hebben dit jaar bijgedragen aan de huidige brandhaard. Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak van de brand is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!